SON DUYURULAR
GAZİANTEP - BUHASDER İL EĞİTİM TOPLANTISI
06 Mart 202421 Aralık 2023 VİRAL HEPATİTLER TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ TOPLANTISI
10 Kasım 2023BUHASDER 2023 - Burs Başvuru Formu
18 Ekim 2023BUHASDER 2023 KONGRESİ Katılım Desteğine Başvurmak İçin Son Gün 19 Eylül 2023
16 Eylül 2023CEZAEVLERİNDE BULAŞICI HASTALIK VE İNFLAMATUAR HASTALIKLARIN YÖNETİMİ
13 Ekim 2022BUHASDER BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžükran Köse:
Her 5 kiÅŸiden biri günde en fazla bir veya iki kez elini yıkıyor
Bulaşıcı Hastalıkları Önleme DerneÄŸinin öncülüÄŸünde yapılan araÅŸtırma, her 5 kiÅŸiden birinin günde en fazla bir veya iki kez ellerini yıkadığını tesbit etti.
Bulaşıcı Hastalıkları Önleme DerneÄŸinin (BUHASDER) öncülüÄŸünde yapılan araÅŸtırmaya göre her 5 kiÅŸiden biri günde en fazla bir ya da iki kez ellerini yıkıyor.
BUHASDER BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžükran Köse, derneÄŸin Samsun Ä°l Temsilcisi Dr. Teoman Kaynar ve SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öÄŸrencisi Muhammed Alpaydın, geçen ay "Halkın el hijyeni alışkanlıklarının ve el hijyenini etkileyen faktörlerin araÅŸtırılması" konulu bir araÅŸtırmaya imza attı.
Çalışma kapsamında internet aracılığıyla tüm Türkiye'den 1068 kiÅŸiye ulaşıldı ve el yıkama alışkanlıklarına iliÅŸkin sorular yöneltildi.
AraÅŸtırma sonuçlarına göre, ankete katılanların yüzde 95,8'i tuvaletten çıktıktan sonra, yüzde 92,3'ü ellerini kirli gördüÄŸünde, yüzde 87,1'i de çöplere dokunduktan sonra ellerini yıkadığını belirtti.
Katılımcıların yüzde 28,5'i günde 6-10, yüzde 48,6'sı 3-5, yüzde 20,9'u ise en fazla bir-iki kez elini yıkadığını bildirdi.
Yemeklerden önce ellerini her zaman yıkadığını aktaranlar 31,8'de kaldı, yemeklerden sonra ise "her zaman ellerini yıkayanlar" yüzde 50,93 oldu.
Para alışveriÅŸinden sonra her zaman su ve sabun kullananlar yüzde 28,8, "bazen" kullananlar ise 35,8 olarak ankete yansıdı.
Ankete katılanların yüzde 70,5'i de "burnunu temizledikten sonra ellerini yıkadığını" ifade etti.
Yemek hazırlamadan önce el hijyenine özen gösterenler yüzde 83,1 düzeyindeyken hayvanlara dokunduktan sonra lavabonun yolunu tutanlar ise yüzde 69,9 olarak kayıtlara geçti.
El yıkamama sebepleri
AraÅŸtırmaya göre, el yıkaması gerektiÄŸi halde ellerini yıkamayanların yüzde 65'i gerek görmediÄŸini, yüzde 12,1'i unuttuÄŸunu, yüzde 7,3'ü el yıkamada kullanılan maddelerin yan etki oluÅŸturduÄŸunu, yüzde 5'i musluk veya el yıkanacak ortamın uzak olduÄŸunu, yüzde 2,7'si ise zaman bulamadığını belirtti.
Katılımcıların büyük çoÄŸunluÄŸunun el yıkama alışkanlığının anne ve babalarına benzediÄŸini kaydetmesi dikkati çekti.
Elini sık yıkayanlar daha yüksek yaÅŸ grubunda
BUHASDER BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžükran Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elini gün içinde üç-beÅŸ kez ve daha çok yıkayanların daha yüksek yaÅŸ grubunda olduÄŸu bilgisini verdi.
"Gelir düzeyi düÅŸük olanlarda yüksek olanlara göre el yıkama sayıları anlamlı olarak daha düÅŸük." ifadelerini kullanan Köse, ÅŸunları kaydetti:
"AraÅŸtırma sonucuna göre ellerini gün içinde bir-iki kez yıkayanlar azımsanmayacak düzeyde. Özellikle gençlerde ve gelir düzeyi düÅŸüklerde bu oran daha az. Bu nedenle küçük yaÅŸlardan itibaren el yıkama eÄŸitimleri verilmelidir. El temizliÄŸi bireysel hijyenin ilk adımı ve her ÅŸeyden önce kiÅŸinin kendi saÄŸlığı için çok önemli. KiÅŸinin yaÅŸadığı bölge, mevcut imkanları, sosyo ekonomik durumu ve gelir düzeyi el hijyeni alışkanları üzerinde doÄŸrudan etkili. Halkın el hijyeninin önemi konusunda daha köklü deÄŸiÅŸiklikler meydana getirecek düzeyde farkındalığının artırılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz."
Prof. Dr. Åžükran Köse, açıklamanın sonuçlarının bilimsel dergilerde yayımlanacağını sözlerine ekledi.