SON DUYURULAR
GAZİANTEP - BUHASDER İL EĞİTİM TOPLANTISI
06 Mart 202421 Aralık 2023 VİRAL HEPATİTLER TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ TOPLANTISI
10 Kasım 2023BUHASDER 2023 - Burs Başvuru Formu
18 Ekim 2023BUHASDER 2023 KONGRESİ Katılım Desteğine Başvurmak İçin Son Gün 19 Eylül 2023
16 Eylül 2023CEZAEVLERİNDE BULAŞICI HASTALIK VE İNFLAMATUAR HASTALIKLARIN YÖNETİMİ
13 Ekim 2022https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/profesorden-tam-kapanma-uyarisi-1829023
Profesörden 'tam kapanma' uyarısı
'Kısmi kapanma' kararının ardından koronavirüs vakalarının seyri yakından takip ediliyor. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, 'tamamen kapanma' uyarısı yaptı.
AKDENÄ°Z Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, koronavirüs mutant suÅŸların giderek artmasını beklediklerini açıkladı. Prof. Dr. Yalçın, “Birkaç haftalık tamamen kapatma sürecini düÅŸünebiliriz. Bunu Avrupa'da yapan ülkeler oldu. Ä°ngiltere 3 kez kapandı. Almanya, Fransa gibi ülkelerde kapanmalar oldu. Bu kapanmaların ciddi etkisi var ama kapanma sonrası normale dönüldüÄŸünde de bu önlemlerin ciddi bir ÅŸekilde sürdürülmesi gerekiyor" dedi.
AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme DerneÄŸi (BUHASDER) BaÅŸkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, dünyada bugün itibariyle 140 milyon koronavirüs vakasıyla karşılaşıldığını ve 3 milyon ölümle sonuçlandığını açıkladı. Türkiye'de ise 4 milyon 150 binden fazla vaka, 35 binden fazla ölüm olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Yalçın, dünyadaki vaka sıralamasında 7'nci sırada olduÄŸumuzu anlattı. Mevcut önlemlerle birlikte aşılanma çalışmalarının ciddi öneme sahip olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, ÅŸu an 111 aşının faz çalışmalarının sürdürüldüÄŸünü, 7'sinin ise kullanım onayı aldığını söyledi.
Prof. Dr. Yalçın, 16- 74 yaÅŸ grupları arasında 12 bin kiÅŸi üzerinde yapılan son araÅŸtırmalarda aşıya en çok güvenen ülkelerin Brezilya, BirleÅŸik Krallık, Ä°talya, Güney Kore, Ä°spanya, Çin ve Meksika olduÄŸunu açıkladı. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, aşının en çok yan etkilerinden korkulduÄŸunu, Faz 3 onayı hızlı alındığı için tereddüt edildiÄŸini, etkisinin düÅŸük olduÄŸunu aktardıklarını ve Covid-19'da yakalanmayacaklarını düÅŸündüklerinin ortaya çıktığını söyledi. Mutasyonlu virüslerin vaka sayısıyla birlikte artmasını beklediklerini anlatan Prof. Dr. Yalçın, iki haftalık kısıtlamanın önemli olduÄŸunu belirtti.
MUTANT SUÅžLARIN GÄ°DEREK ARTMASI BEKLENÄ°YOR
Dünyanın çeÅŸitli ülkelerinde 3 aşının yoÄŸun ÅŸekilde kullanıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun ikinci doz aşılarını yaptırdığını anlattı. Aşılama oranlarının hızla artırılması gerektiÄŸini vurgulayan Prof. Dr. Yalçın, “Åžu an kullanılan her iki aşı da etkinliÄŸi ve güvenilirliÄŸi yüksek olan aşılar. Son zamanlarda tedavi baÅŸarısızlığı ya da sıkıntıların biraz daha artması muhtemelen mutant virüslerin bir sonucu olarak düÅŸünüyoruz. En yaygın mutant virüs Ä°ngiltere'den, daha sonra Güney Afrika ve Brezilya mutantları görülüyor. Bunlara ilave olarak nadiren de olsa 14 tane daha mutant suÅŸ var. Bunların daha fazla yayılım, daha fazla hastaneye yatma gibi gereksinimleri, daha fazla ölüm oranı, aşılara karşı direnç var. Mutant virüsler için zaman zaman tedavide kullandığımız iyileÅŸmiÅŸ hastalardan alınan plazmanın verilmesi ya da verilen bazı monoklonal antikorların daha az etkili olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Bunların giderek sayısının artması da bekleniyor. Bu mutant suÅŸların aşılara karşı dirençten de bir kısmının sorun olabileceÄŸi baÅŸka bir veri var" diye konuÅŸtu.
HASTALIK DAHA ÇOK 45-50 YAÅž GRUBUNA Ä°NDÄ°
60 yaÅŸ üzerindeki bireylerin rutin olarak aşılanması ve sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarıyla bu yaÅŸ grubunda hastalık oranının azaldığını belirten Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, “Hastalık daha çok 45-50 yaÅŸ ortalamasında. Daha genç eriÅŸkin yaÅŸ grubunda. Çocukların da hastalanma oranları nispeten arttı. Dolayısıyla aşılanmanın alt yaÅŸlara doÄŸru hızlı bir ÅŸekilde çekilmesi olayı etkileyecek. 45-50 yaÅŸ grubundaki bu hastalarda ek rahatsızlıklar da yok" diye konuÅŸtu.
'KISITLAMANIN CÄ°DDÄ° ETKÄ°SÄ° VAR'
Son 1 yıl içerisindeki koronavirüs durumunu deÄŸerlendiren Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, test sayılarının artırılmasıyla vaka sayılarının ciddi ÅŸekilde arttığını vurguladı. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet edilmesi gerektiÄŸine dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın, yeni tedbirler oluÅŸturulmasının önemli olduÄŸunu söyledi.
Kritik sektör gruplarının kapatılması ya da uzaktan çalışılması gerektiÄŸini aktaran Prof. Dr. Yalçın, “Birkaç haftalık tamamen kapatma sürecini düÅŸünebiliriz. Bunu Avrupa'da yapan ülkeler oldu. Ä°ngiltere 3 kez kapandı. Almanya, Fransa gibi ülkelerde kapanmalar oldu. Bu kapanmaların ciddi etkisi var ama kapanma sonrası normale dönüldüÄŸünde de bu önlemlerin ciddi bir ÅŸekilde sürdürülmesi gerekiyor. Aksi takdirde en baÅŸa tekrar dönülme riski taşıyor" dedi.