Corporate
son_duyurular_buyuk

10. BUHASDER KONGRESİ
29 July 2022
TÜBİTAK-4005 TECHNOLOGY SUPPORTED COVID-19 THEMED SOCIO-SCIENTIFIC ARGUMENTATION APPLICATIONS
21 October 2021
TÜBİTAK- 4004 ECO-SKILLS-SCHOOL FOR SECONDARY STUDENTS
21 October 2021
GSK SCHOLARSHIP APPLICATION ANNOUNCEMENT
11 October 2021
World Pandemic Conference (İzmir, 6-7 July 2021)
03 July 2021
BUHASDER Yazarın Tüm Yazıları

Akut İshal
Tanım
İshaller birçok nedenle meydana gelebilmektedir. Burada mikroplarla meydana gelen ishallere değinilecektir.
Belirtiler
Farklı mikroplarla farklı belirtiler görülebilmektedir. Bunlar karın ağrısı, kanlı ya da sulu dışkılama, bulantı, kusma, iştahsızlık ya da bunlara eşlik edebilen ateş olabilir.
Tanı
Dışkının mikroskopta incelenmesi ve kültürü
Tedavi
Sıvı kaybı yerine konur. Antibiyotikler nadiren gereklidir. Hasta bol sıvı almalıdır. Sebze, muz, taze elma, yoğurt, yoğurt çorbası, yağsız et, ekmek, patates, vb ishal sırasında alınabilecek besinlerdendir.
Hastalığın Seyri
Nadiren sıvı kaybı çok olursa böbrek yetmezliğine, hatta ölüme kadar ilerleyebilmektedir. Özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar sıvı kaybı yönünden dikkatli takip edilmelidir.
Korunma
Ellerin temiz yıkanması, gıdaların hazırlanmasında iyi hijyen önemlidir.
Şu durumlarda enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvurunuz:
Dışkıda kan bulunması
Kusma, sıvı alamama
Ağız kuruluğu
Sekiz saatten uzun süre idrar çıkaramama