Corporate
son_duyurular_buyuk

HEPATİT C ELİMİNASYONU DENİZLİ DEĞERLENDİRMESİ TOPLANTISI
15 March 2025
HEPATİT C FARKINDALIK TOPLANTISI
06 January 2025
2.BASAMAK DEVLET HASTANELERİ HEPATİT GÜNCELLEME TOPLANTISI
03 October 2024
BUHASDER 2024 KONGRESİ Katılım Desteğine Başvurmak İçin Son Gün 26 Eylül 2024
26 September 2024
GAZIANTEP - BUHASDER PROVINCIAL EDUCATION MEETING
06 March 2024
BUHASDER Yazarın Tüm Yazıları

Tularemi
Tularemi, vahşi kemiricilerde oldukça yaygın bir enfeksiyondur. Hastalığa neden olan mikrop çoğunlukla tavşan, kene ya da su kaynaklı olarak geçebilmektedir. Mikrop kirli sularda amip içinde de yaşamını sürdürebildiğinden, su, çamur veya hayvan karkaslarında haftalarca canlı kalabilmektedir. Mikrobu taşıyan hayvana ya da ölüsüne direkt temas sonucunda eldeki sıyrıklardan da mikrop kapılabilmektedir. Nadiren bu etlerin yenmesiyle de hastalık kapılabilmektedir. Kemiricilere bağlı enfeksiyonlar kışın, kenelere bağlı enfeksiyonlar ise yazın daha sıktır. Yurdumuzda 1936 yılından beri salgınlar bildirilmektedir. Kaynak genellikle su olarak bildirilmiştir.
Belirtiler
Mikrop alındıktan hastalık başlayıncaya kadar geçen süre 3 ila 10 gündür. Halsizlik, iştahsızlık, sırt ağrısı, baş ağrısı, titreme ile yükselen ateş, ve terleme ile başlar. Hastada genellikle bademcik enfeksiyonu vardır. Deriyi, gözleri, bezeleri, akciğerleri ya da karındaki organları tutabilir; ülkemizde en çok boğaz enfeksiyonu olarak kendini göstermektedir..
Tanı
Doktorunuz belirtilerinize göre sizde tularemi düşündüğünde kan testi ya da boğazdan alınacak bir sürüntüyü özel laboratuara gönderecektir.
Tedavi
Antibiyotik tedavisi verilir. Tedavi edilmezse ölümcül olabilmektedir. Bazen lenf bezeleri çok büyüdüğünde antibiyotik yeterli olmayabilir; bu durumda cerrahi olarak boşaltmak gerekebilir.
Korunma
Vahşi kemiricilerle mücadele ve hayvan ölüleri ile kirlenmiş suların kullanılmaması önemlidir. Yüksek riskli kişilere uygulanabilecek aşı bulunmaktadır.